Festival Most Priorat
Contacte
El Most Festival arriba al Priorat amb les pel·lícules distingides amb els dos màxims guardons lliurats recentment al Penedès
La cita tindrà lloc del 27 de novembre a l’1 de desembre, i s’escamparà per sis municipis de la comarca.
El Most Festival Internacional de Cinema del Vi torna un any més al Priorat. Serà del 27 de novembre a l’1 de desembre quan el festival aterrarà a la comarca, un cop clausurada l’edició del Penedès. En aquesta edició, el programa prioratí incorpora quatre pel·lícules recentment premiades al Penedès, dues d’elles amb els màxims guardons del festival, L’annata, Gran Premi del Jurat i Carlos Esteva: la lluita per l’invisible, Premi Vi Català.
El festival clourà diumenge 1 de desembre amb una gala que distingirà amb el Premi Honorífic del festival la parella que formen Josep Lluís Pérez i Montse Ovejero.
Aquesta és la vuitena edició que el festival programa sessions al Priorat, amb presència en sis municipis i amb un total de quinze pel·lícules. En concret, el Most arribarà enguany a les següents localitats: Falset, Ulldemolins, Cabacés, el Masroig, Cornudella de Montsant i els Guiamets. Una implicació per part de la societat comarcal que evidencia que el Most està cada vegada més integrat a la societat prioratina.
Primeres projeccions
La primera de les projeccions s’ha fixat el dimecres (27 de novembre) a les 19.30 al castell de Falset. Es tracta d'”Històries del vi”, una sessió que inclou els següents curtmetratges de ficció: The Kiss, d’Ali Zare Ghanat Nowi (França, 2022); Abattée, de Pierre-André Gilard (França, 2022); Alcornoques, de Dani Seguí (Espanya, 2023); Barolo is Dead, de Francesco Moroni, Simone Dipietro, Anna Cordioli (Itàlia, 2023) -Premi a la millor ficció-; Corto de bajo presupuesto en un restaurant, de Martín de Benedetti (Espanya, 2024); Pan y vino, d’Ignacio Rodó (Espanya, 2023); La culpable, de Maria Guerrera (Espanya 2024); i Historia de fuegos artificiales, d’Adrián Tienda (Espanya, 2023). El curt Barolo is Dead ha resultat guanyador del Premi Millor Ficció del Most 2024, lliurat fa pocs dies al Penedès.
L’endemà, dijous dia 28, a partir de les 19.30 h., el Casal Flor de Maig del Masroig acollirà el passi de la pel·lícula El mago del vino, del director David Moncasi (Espanya, 2024). Treball que ha merescut el Premi al Millor Documental del Most 2024 i que retrata les vivències i emocions de Raúl Pérez, el reconegut viticultor del Bierzo que ha estat escollit dues vegades com a millor enòleg del món.
Divendres: Falset i Cornudella
Divendres 29 de novembre, la programació s’intensifica. Així, la jornada comença amb una matinal (10. h.) al teatre de l’Artesana de Falset i la pel·lícula Carlos Esteva: la lluita per l’invisible, de la directora Roser Corella (Catalunya, 2024). Aquest documental, que ha guanyat el Premi Vi Català del Most 2024, és un homenatge a la vida i el llegat de Carlos Esteva, celebrat vinicultor i creador del celler penedesenc Can Ràfols dels Caus.
El mateix divendres, el Most es desplaça a Cornudella de Montsant (La Renaixença, 20. h.) amb la pel·lícula Blend, de Malika Pellicioli (Suïssa, 2023). La directora helvètica fa un retrat proper de Johanna, Miriam, Amanda i Seyma, quatre dones que no estaven destinades a reunir-se però que tenen un objectiu comú: guanyar el prestigiós títol de Master of Wine, la certificació de sommelier més important del món.
Dissabte: Ulldemolins i els Guiamets
Dissabte, 30 de novembre, a les 12.00 h. serà el torn de la Sala 1 d’octubre d’Ulldemolins, amb la pel·lícula En jachère, de Marie-Elise Tang (França, 2022). Un documental que parteix d’una pregunta simple però alhora ambiciosa: I si escollir treballar la terra pogués ser una solució per construir un futur més serè?
Dissabte a la tarda (20. h.), el Cafè de l’Ateneu dels Guiamets tornarà a acollir una projecció del Most, enguany amb la pel·lícula italiana que ha rebut el màxim guardó del festival, el Gran Premi del Jurat: L’annata. La ballata dei vignaioli di laguna, d’Andrea Mignòlo (Itàlia, 2024). Un documental que explica com en una Venècia esgotada pel turisme massiu i insostenible, una comunitat s’ajunta per cuidar l’única vinya urbana que hi resisteix encara, i fer-ne vi i tenir cura del medi ambient.
Diumenge: Cabacés i Falset
Diumenge (1 de desembre), últim dia del certamen al Priorat, hi ha previstes dues sessions. Una primera a les 12 h. a la sala polivalent del Cafè de Cabacés, amb Vines in the Shadow of Tito, de Christopher Barnes (Regne Unit i Croàcia, 2023). Una pel·lícula que és un viatge per la història de l’elaboració del vi a Croàcia, que explora la seva evolució des de la formació de Iugoslàvia fins a la seva independència, enmig de les cicatrius del comunisme i la guerra.
La segona pel·lícula del diumenge es projectarà en el marc de la gala de cloenda del festival diumenge a les 18 hores. Es tracta d’O auto das ánimas, del gallec Pablo Lago (Espanya, 2023). Un documental que transcorre en una petita aldea de Galícia, on una família u viu aferrada a les seves antigues tradicions i creences. Una història d’aiguardent, memòries, identitat, rituals i retrobaments.
Al llarg de la gala, conduïda per Xavier Graset, El festival retrà homenatge a la parella Montse Ovejero i Josep Lluís Pérez, als quals se’ls lliurarà el Premi Most 2024 a la trajectòria vitivinícola. Montse Ovejero i Josep Lluís Pérez han estat dos figures fonamentals en el renaixement vitivinícola de la comarca del Priorat dels darrers trenta anys i pilars fonamentals de l’ensenyament de l’enologia entre diverses generacions.
El festival compta amb el suport de la DO Montsant, el Consell Comarcal del Priorat, la Diputació de Tarragona, l’INCAVI i l’Institut Català de les Empreses Culturals de la Generalitat.